Het is voor veel gemeenten en provincies spannend om bij een burgerberaad te loten op variabelen als politieke voorkeur of afkomst. Niet geheel onterecht, vindt EMMA’s Annemieke Bijker, expert op het gebied van burgerberaden en gespreksbegeleiding. Toch raadt ze aan om wel op dit soort zaken te loten, om zo een écht goede afspiegeling van de samenleving te krijgen.

De Bemoeial | Annemieke Bijker

Annemieke begrijpt de spanning om te loten op variabelen als politieke voorkeur of afkomst maar al te goed. “Als overheden heb je daar over het algemeen niets mee te maken. Maar als je een goede afspiegeling van de samenleving wil, zal je toch een paar variabelen moeten uitvragen.”

Loten op belangrijke criteria

Bij een burgerberaad gaan een groep gelote burgers aan de slag om oplossingen te verzinnen voor een maatschappelijk probleem. Een burgerberaad moet zo representatief mogelijk zijn. Om dit te bereiken, worden de kandidaten geloot. Annemieke vindt een zo inclusief mogelijke loting belangrijk: “Daarmee krijg je een afspiegeling van de samenleving en doe je recht aan wie er daadwerkelijk in je dorp, stad of provincie woont.”

Alle perspectieven aan tafel

Als advies geeft Annemieke mee om na te denken over hoe de groepsfoto aan het einde van een burgerberaad eruit moet zien. Wie staat daarop? En welke verschillende variabelen en kwaliteiten heb je aan tafel? Daar kun je volgens haar voor zorgen door wél belangrijke criteria voor jouw dorp, stad of provincie uit te vragen, maar niet op alles te willen loten. “Als je honderd of honderdvijftig mensen bij elkaar hebt, mag je erop vertrouwen dat al die verschillende perspectieven tot zijn recht komen in het gesprek.”